Banjaljubitel

Jyrki Kataisen (Kokoomus) möläytykset ja Suomen luottoluokitus 10.10.2014

  • Jyrki Kataisen (Kokoomus) möläytykset ja Suomen luottoluokitus 10.10.2014
Jyrki Katainen oli vallassa ollessaan valtiovarain- ja pääministerinä vuodesta 2007 vuoteen 2014. Mainittuna ajanjaksona Suomen taloudellinen tila on saatu täyteen kaaokseen ja ensimmäinen luottoluokituksen lasku on suoraa seurausta Kataisen ajan "antaa mennä" politiikasta. Analyytikot ovat siis ennakoineet luottoluokituksen laskevan S&P:n raportissa 10.10. Tähän väliin on syytä muistella mitä kaikki möläytyksiä Jyrki Katainen päästeli ollessaan huipulla. 1. Eduskunnan puhujapöntössä syksylla 2008. Jyrki Katainen: " Huomatkaa tämä ei koske siis Suomea". Lausunto liittyi Atlantin takaa alkaneeseen finanssikriisiin. Seuraavana vuonna Suomen BKT tippui 8%. 2. Jyrki Katainen: "Me tienaamme tällä". Kommentti liittyi Kreikan lainojen korkoeroon. Kuten tiedämme "voitot" luovutetaan Kreikalle korvauksetta. Suomi ei siis tienaa. 3. Jyrki Katainen: " ei ole aikaa". Kommentti eduskunnan puhujapöntöstä keväällä 2013 kun SOTE-uudistukseen ehdotettiin muutoksia. Sittemmin kävi että asia palautui parlamnetaariseen käsittelyy. Aikaa siis on. 4. Jyrki Katainen: "Työvoimapula alkaa 2010." Kataisen analyysiä Suomen taloudesta vuonna 2008. Suomessa oli faktisesti puoli miljoonaa työtöntä loppuvuonna 2010. Määrä on hieman laskentatavasta riippuen suurempi kuin koskaan historian aikana. 5. Jyrki Katainen: "Venäjän talous on Hollannin kokoinen." Katainen arvioi talousalueiden kokoja tehden 700 miljardin virheen. Virhe on 14 kertaa Suomen valtion budjetin kokoinen. 6. Jyrki Katainen: "Olen tyytyväinen stressitesteihin. Pankkien riskitestit ovat lisänneet luottamusta markkinoilla. Pankkeja koskenut epätietoisuus on nyt ohi." Jyrki Katainen arvio Ylen Aamu-TV:ssä elokuussa 2010. "Pidän aiemmin tänä vuonna tehtyjä stressitestejä epäonnistuneina." Kataisen lausunto Ylen Ykkösaamussa pari kuukautta myöhemmin 7. Jyrki Katainen:"Iskimme tulpan EU-maiden velkaantumiselle." Katainen lahjoitettuaan suomalaisten rahoja tällä kertaa Irlantiin. Samaan aikaan kaikki EU-maat velkaantuvat hurjaa vauhtia, eikä mitään merkkiä tilanteen paranemisesta ole.Useimmille lausunnon lukeneille tuli välittömästi mieleen paikka, jonne tulppa olisi pitänyt iskeä. Ja näitä riittää. Kauhunsekaisin tuntein suomalaiset seuraavat nykyään Kataisen perintöprinssiä Alexander Stubbia, jonka eurokriisi oli ohi jo vuoden 2011 lopulla. Sanokoot pölhöpopulistit sitten mitä tahansa. Irvokasta tässä kaikessa on se että lasku näiden pellejen toiminnasta tulee perässä ja syntymättömien sukupolvien maksettavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa
Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ei haittaa!

Mullaki mennee, jos kännykällä laitan eikä siihen kännykällä muokkaamiset auta. Läppärillä onnistuu kappalejaot.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

YLE:n Uutiset
Ulkomaat

Ulkomaat 25.9.2014 klo 17:19 | päivitetty 25.9.2014 klo 18:32
Euroopan sosialistit: Katainen on budjettivajeen taliban

Europarlamentin toiseksi suurin ryhmä vastustaa Jyrki Kataisen valintaa kasvusta ja työllisyydestä vastaavaksi varapuheenjohtajaksi.

Hämmästyttävää ettei Katainen ymmärrä itse omaa tilaansa ja vetäydy politiikasta. Hänen anti on nähty Suomessa ja vastustus Euroopassa on käsin kosketeltavissa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Vesa ja listaa voisi jatkaa. Kataisen tulevaisuus on luultavasti totolehtien vihjeiden kirjoittajana. Jos kundi veikkaa polle A:n voittajaksi kannattaa sijoittaa polle B:n.

Vakavasi ottaen tuo kataisen pesti ei vielä ole varma. Sanotaan näin, että VVM ja PM ansioluettelossa eivät paljon paina, jos molemmat hommat on tyritty.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Italiassa ollaan hereillä tämän herran suhteen.
Vasemmistomeppi kokoaa rintamaa Kataista vastaan. Italialainen vasemmistomeppi kerää Euroopan parlamentissa rintamaa Jyrki Kataista vastaan.
Lainaus KL: Päivi Isotalus

Italialaismeppi pelkää, että Katainen pyrkii tehtävässään rajoittamaan työntekijöiden oikeuksia ja heikentämään ay-liikkeen asemaa.

Myös parlamentin työllisyys- ja sosiaalivaliokunnan jäsenet ovat olleet huolissaan Kataisen maineesta. Kuulemistilaisuuden lähestyessä he ovat kysyneet, miten Katainen aikoo luoda työpaikkoja ja tasapainottaa talouden vapauden perustavaa laatua olevien sosiaalisten oikeuksien kanssa.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/vasemmistomeppi+...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo ja pitää ottaa huomioon se, että hiilostuksessa Katainen on yksin ilman avustajalaumaansa. :):) voi olla, että tulkkauksessa tulee ongelmia. Kataisen englanti on hiukan hakusessa ja jos Kataista haastellaan suomeksi on tulkki pihalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Italiassa ja muissa Välimeren maissa kritiikki Kataiseen kohdistuu lähinnä hänen ylitarkkaan talouden pitoonsa, jossa kukkaron nyörit pidetään tiukoilla. Se kritiikki on siis päinvastaista kuin Suomen persut ja tavallaan tämä blogikin esittää.

Suomen AAA luottoluokituksen menettämistä on uumoiltu jo parin vuoden ajan muutaman kerran vuodessa, mutta toistaiseksi näin ei ole tapahtunut. Suomi onkin yksi ainoista kolmen AAA:n EU-maista. Näin ollen voidaan todeta, että tuon vuoden 2008 syksyllä alkaneen pitkittyneen talouskriisin seurauksena likipitäen kaikkien muiden maiden valtiovarainministerit ovat saaneet maansa vielä kaoottisempaan tilanteeseen kuin millaiseen Suomi on joutunut.

Paras pitäytyä tosiasioissa!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Eipäs väännellä.
Kommenttini koski lähinnä Spinellin lausumaa joka on faktaa.

"Spinelli, a member of the European United Left (GUE-NGL), is one of the ex-prime minister's most vocal critics. “This will drastically restrict workers’ rights and aim at weakening the essential role played by trade unions,” she writes"

http://www.euractiv.com/sections/eu-elections-2014...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Niin, tietysti äärivasemmistolaiset häntä kritisoivat muutoinkin kuin vain tiukasta taloudenpidosta. Siitä huolimatta alkuperäinen kommenttini oli oikeassa paikassa, koska oma toteamuksesi liittyi Välimeren maiden kritiikkiin Kataista kohtaan. Ei tässä mitään väännellä, vaan hyvin totuudenmukaisesti ja realistisesti kirjoittelen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kataisella oli kuitenkin mahdollisuus syvällisempään tietoon ja tilaisuuksia päättää ja valita toisinkin.

Se, että hän saatavissa olevan tiedon vallitessa valitsi kuten valitsi (vastoin parempaa tietoa), kertoo hänen arvomaailmastaan, osaamisensa, ymmärryksensä ja kykyjensä tasosta sekä siitä, miten hän käsitti vastuunsa pääministerinä. Ja ennen kaikkea luonteen laadusta.

Jos hän olisi poikani, olisin ehdottomasti käynyt hänen kanssaan monta tiukkaa keskustelua. Mediammekaan ei osannut käydä tutkivan journalismin tasoista dialogia hänen kanssaan: hän pääsi liian helpolla - lähes kaikesta.

Hän ei koskaan vastannut esimerkiksi prof. Kanniaisen (+työryhmän) avoimen kirjeen tarjoamaan keskustelumahdollisuuteen. Senkin - loistavan - tilaisuuden hän jätti käyttämättä.

Kun lähtee hieman paremmasta tilanteesta (kuten Suomi), voi helposti luulla, että on varaa tehdä huonoja ratkaisuja, mutta ennen pitkää nekin rahat loppuvat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, tokihan vaikkapa Lichtensteinin tai Luxembourgin talouksiin luotetaan jonkin verran vielä enemmän kuin Suomen talouteen kansainvälisillä luottomarkkinoilla, mutta tuskinpa Suomen rankkeeraus Kataisen aikana ainakaan alentunut tuossa listassa on:

http://ieconomics.com/credit-ratings?ref=tradingec...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Blogia lukiessa todellakin muistui mieleen, miten idiootti käteinen oli, mutta yksi kysymys nousee esiin:

Miten perkeleessä tämä nössö kansa antoi kusettaa itteeään maksamalla käteisen viran rysselissä?

Tolle postille tuli hintaa 60-70 miljardia tuki-ja takausvastuina ja EVM-laskut siihen päälle.

Miten voi olla näin tyhmä kansa, ettei tätä ymmärtänyt ajoissa?

Mie kyllä tajusin tään jutun jo ekan kreku-tukipaketin aikaan, mutta mitä voi yksi ihminen tehdä? No kirjoittaa hesarin yleisöpalstalle, kunnes tulee banni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kerropa vielä meille mikä niistä silloisista euromaista ei sitten ollut yhtä tyhmä kuin Suomi?

(Ainoa mikä Suomen muista erotti, oli Suomen vaatimat takuut, jotka Kreikka maksoi rahana.)

Tosin noista mainitsemistasi summista voi olla montaa mieltä miten ne on tarkoitushakuisesti esitetty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kerropa vielä meille mikä niistä silloisista euromaista ei sitten ollut yhtä tyhmä kuin Suomi?"

Slovenia. Tyhmintä tietenkin oli liittyä yhteisvelkavaluuttaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Tarkoittanet Slovakiaa. Hienoa, yksi löytyi!

(Mutta meneekö Slovakialla todella paremmin kuin Suomella? Vertaa BKT:ta per capita ja luottoluokitusta.)

Jukka Mäkinen

"Kerropa vielä meille mikä niistä silloisista euromaista ei sitten ollut yhtä tyhmä kuin Suomi?"

Saksa ja Ranska, jotka saivat muut euromaat mukaan maksamaan yksityisten liikepankkiensa pelastamisen sen sijaan että olisivat itse joutuneet sen tekemään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Tuohon aikaan oli 15 euromaata. Vaikka ajattelisit haluamallasi tavalla, niin Saksan ja Ranskankin jälkeen jää jäljelle vielä tusinan verran yhtä tyhmiä kansakuntia.

Pointti on kuitenkin siinä, että Saksan ja Ranskan pankkien kaatuminen olisi vienyt euroalueen paaaaljon suurempaan turmioon. Se ei olisi ollut Suomen etu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Pointti on kuitenkin siinä, että Saksan ja Ranskan pankkien kaatuminen olisi vienyt euroalueen paaaaljon suurempaan turmioon"

Heinäsirkkoja ja Mustaa Surmaako tarkoitat?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #22

Pointtina on se että on Saksan vastuulla pelastaa saksalaiset pankit ja Ranskan vastuulla pelastaa ranskalaiset pankit. Ei suomalaisten jotka eivät olleet sijoittaneet rahojaan korkealla tuotolla riskipitoisiin maihin.

Toinen pointti on, että jos saksalaiset ja ranskalaiset pankit olisivat ottaneet takkiinsa, oltaisiin todennäköisesti päästy paaaljon pienemmällä turmiolla.

Jukka Mäkinen

Katainenhan on hoitanut erinomaisesti työnsä pääministerinä.

- Sovittiin pakkoruotsittamisen aikaistamisesta
- Jyräsi kokoomuksen puoluekokouspäätöksen pakkoruotsin poistamisesta
- Säilytti Dragsvikin vastoin puolustusvoimien suositusta
- Kuntalakiin tungettiin kaksikielisyyden laajentaminen kuntaliitoksissa
- Vahvisti valtiollista ruotsituspropagandaa YLEn kanavilla
- Tilasi sinisen kirjan
- Tienasi tällä kaikella

Siinäpä ne tärkeimmät, Suomen taloudella tai pärjäämisellä ei ole mitään väliä näittn elintärkeitten asioiden rinnalla.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Jyrki Kataisen (Kokoomus) möläytykset ja Suomen luottoluokitus 10.10.2014."

Tuota hieman ihmettelin tai en ehkä huomannut aivan tarkasti Aleksis Kiven päivää. Joku luottoluokituslaitos antoi juuri Suomelle kolme A:ta. Mitäpä tuosta.

Pääasia on kutenkin se, että Jyrki Katainen taitaa olla huonoin pääministeri sodan jälkeen. Hänen kanssaan tosin käy tiukkaa kilpailua Matti Vanhanen. Tämä kaksikko velkaannutti Suomen niin perusteellisesti että. Historia on kummatkin tuomitseva, mutta se ei auta yhtään meitä, jotka maksamme katkerasti näiden hölmöjen tekojen seuraukset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Samoilla kriteereillä jokaisessa muussakin euromaassa on ollut huonoin pääministeri sodan jälkeen.

Toimituksen poiminnat